PERCA Security & Investigations

Identiteitsfraude anno 2021

×

Identiteitsfraude anno 2021

Een spannende tijd met een pandemie die ons dagelijkse leven omver werpt. We zouden bijna vergeten dat er meer gevaren op de loer liggen die ons ernstig kunnen schaden. Weliswaar niet direct fysiek, maar ons leven kan er ernstig door in gevaar komen. Ik wil het graag met jullie hebben over identiteitsfraude.

Wat is identiteitsfraude

Je moet je eigenlijk voorstellen dat je leven “gekloond” kan worden als dit niet op voorkomen wordt of in de kiem wordt gesmoord. Klonen? Jazeker, zonder dat je het überhaupt weet of beseft is er iemand anders of een groep mensen die zich voordoet als jou.

Zoals je weet is je identiteit eigenlijk gebaseerd op enkele basiskenmerken die op uiterlijke kenmerken zijn gebaseerd. Je pasfoto op een rijbewijs of paspoort is in eerste instantie al voldoende om een telefoonabonnement af te sluiten op jouw naam en kosten. Een identiteitsfraudeur werkt een checklist af. Wie is deze persoon en welke aanvullende gegevens heb ik nodig om het beeld voor een potentiële zakenrelatie (bijvoorbeeld – providers mobiel netwerk) compleet te maken.

Bankgegevens zijn meestal redelijk eenvoudig te achterhalen. Je koopt iets via marktplaats en betaald via een tikkie. Je hebt vervolgens al bankgegevens van iemand te pakken. Nu nog even zoeken op het internet en je zult verbaasd zijn hoeveel kopieën van paspoorten, rijbewijzen, clubpassen, ziektekosten verzekeraarspassen, enzovoort.

Alles bij elkaar een zorgelijk beeld van gemakzucht van onze moderne samenleving. Hoe vaak hoor je; “ze weten toch alles over mij”. Dan spreekt men over zoekmachines zoals Google, echter vergeet men dan de groeperingen die in de krochten van onze digitale samenleving opereren.

Illegaal verhandelen van uw identiteit via het Darknet

Het z.g. Darknet is een diepere laag van het “Deepweb” waar zaken in anonimiteit en dikwijls illegaliteit worden afgehandeld. Op het Darknet kun je complete identiteitspakketten kopen. Kant en klare pakketjes met alle ID gegevens van vele wereldburgers. Gegevens die wij allen beschikbaar hebben gesteld door een kopie ervan soms zelfs op Facebook te plaatsen. Denk aan; Hoera ik ben geslaagd voor mijn rijbewijs, diploma, certificering, opleiding, inclusief een reeks persoonsgegevens. Puzzelstukjes voor iemands identiteit. Online producten bestellen, kopen via Marktplaats, leningen afsluiten of soms zelfs een huis kopen op iemand anders zijn identiteit.

Tijdens mijn opleiding hebben we gevallen onderzocht m.b.t. een jong getrouwd stel dat een hypotheek wilde afsluiten. Tot ontzetting van het stel bleken ze volgens de bank al een dubbele hypotheek aan hun broek te hebben hangen. Hoe? Iemand had hun volledige identiteit had “gebruikt”. De bank in kwestie had alle gegevens die vereist waren in hun systemen verwerkt. Inclusief werkgeversverklaring. Onderzoek duurde tenslotte twee jaar en uiteindelijk bleek dat de daders een combinatie van trucjes had uitgehaald om stukjes van de puzzel te verzamelen.

Social Media (waar woon je?), post opvangen (welke bank of rekeningnummer), mail afvangen (slechte wachtwoorden), een schaduwmomentje op weg naar je werk, tijdens het winkelen (bankpas bij het pinnen zichtbaar), gegevens opgeslagen bij garagisten (reparatie nota’s liggen dikwijls openlijk zichtbaar), helpsdesk bellen en zich voordoen als klant X en zo gegevens lospeuteren, enzovoort. Talloze mogelijkheden om gegevens te verzamelen om de puzzel compleet te maken en te verkopen aan kwaadwillende. Deze gegevens zijn gemiddeld zijn op de zwarte markt veel Bitcoins waard en voor de dader (je kloon) van onschatbare waarde.

Rol van een particulier onderzoeker

Als Particulier onderzoeker is het dikwijls zaak om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor identiteitsfraude. Helaas lopen we dikwijls achter de feiten aan en is het zaak om schade zoveel als mogelijk te beperken. Digitaal speurwerk kan dikwijls “digital footprints” opleveren en een dossier vormgeven Een slachtoffer kan natuurlijk primair eenvoudig voorkomen dat er gegevens worden gestolen. Ook hierin kan een PO een adviserende rol spelen.

Uiteraard niets onnodig opslaan of publiceren op een voor iedereen toegankelijk medium zoals Facebook of andere Sociale Media. Als je een kopie van je ID/ rijbewijs /paspoort of andere gegevensdrager wilt verwerken en versturen doe je dat bijvoorbeeld met behulp van de app “kopie ID” van de Nederlandse overheid. Hierin kun je bepaalde gegevens doorhalen en een watermerk aanbrengen. Je geeft aan waarvoor de kopie is bestemd en voor wie deze is bestemd. Volledig legale kopie voor allerlei instanties. Geef nooit toestemming dat een verhuurbedrijf of een hotel een kopie maakt van je paspoort en/ of rijbewijs. Dat mag in uitzonderlijke gevallen, echter alleen als men dan ook een sjabloon gebruikt waardoor bijvoorbeeld je BSN en je gezicht (= bijzonder identiteitskenmerk!) niet meer zichtbaar is.

Een hotel mag geen kopie van je paspoort verwerken. Je paspoort laten zien ter identificatie is prima maar nooit uit handen geven. Hetzelfde betreft “huisjesmelkers” die kamertjes verhuren aan studenten. Niet zelden blijkt de verhuurder zich schuldig te maken aan oplichting en bovendien je identiteit te verkopen aan de hoogstbiedende. Identiteit is “booming” business, dus wees alert en bewust op het delen van je gegevens. Je kunt ook hiervan serieus spijt en pijn krijgen, net als van Corona. Dus wees alert en deel niet wat je niet kwijt wilt, namelijk je identiteit.

Consequenties kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor een langere tijd en tijdens belangrijke momenten in je leven.

Ter afsluiting

In mijn volgende blog zal ik jullie meenemen in de wereld van het “Darknet”. Het topje van het internet is voor de gebruiker slechts zichtbaar. De rest van de ijsberg zit onder water en is niet zonder specialistische kennis zichtbaar te maken of doorzoekbaar.

Bent u wel eens geconfronteerd met identiteitsfraude en wilt u informatie inwinnen?

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat kan ik voor u betekenen?

Bent u benieuwd of mijn expertise aansluit op uw vraagstuk? Ik kom graag vrijblijvend met u kennismaken.

Neem contact op

PERCA Security & Investigations